





Tájékoztatás a kereskedelmi és vendéglátó egység üzemeltetői részére!
A Magyarország Kormánya által elrendelt veszélyhelyzetre és a 46/2020. (III. 16.) Korm. rendeletre valamint a járványügyi helyzet aktuális változásaira tekintettel az alábbiakról tájékoztatjuk a
Tisztelt kereskedőket, vendéglátóhelyek üzemeltetőit:
- Vendéglátó üzletben 15:00 óra után 06:00 óráig az ott foglalkoztatott munkavállalók kivételével tilos tartózkodni. Ez alól kivételt jelent az élelmiszer elvitelre történő megrendelése és átvétele, valamint a vételár megfizetése céljából és időtartamára korlátozódó vendégforgalom.
- Fenti rendelkezés alapján vendéglátó egységben, helyben fogyasztás kizárólag 06:00 óra és 15:00 óra között történhet! A kizárólag kiszállításra történő ételkészítés és az átadóablakos vendéglátó egységek működését jelen rendelkezés nem érinti, így ezek az egységek eredeti, bejelentett nyitvatartásuk szerint tudnak üzemelni. Amennyiben a szolgáltató működését kiszállítással oldja meg, úgy ezt nem kell külön Hatóságunk részére bejelenteni.
- A zárt helyen vagy a nem zárt helyen tartott zenés, táncos rendezvények működésének biztonságosabbá tételéről szóló 23/2011. (III. 8.) Korm. rendelet szerinti rendszeres zenés, táncos rendezvények helyszínén tartózkodni tilos. A rendelkezés érinti a szórakozóhelyek, disco-k működését!
- Rendezvény helyszínén a résztvevők számától és a rendezvény helyszínétől függetlenül tilos tartózkodni. Gyűlés helyszínén tartózkodás tilos. (Nem minősül rendezvénynek a vallási közösség szertartása, a polgári házasságkötés és a temetés.)
- A kereskedelmi egységekre, üzletekre vonatkozóan az élelmiszer jellegű terméket vagy termékeket, az illatszert, a drogériai terméket, a háztartási tisztítószert, a vegyi árut és a higiéniai papírterméket árusító üzlet valamint a gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzlet, az üzemanyag-töltőállomás és a dohánybolt kivételével az üzlethelyiségben vásárló 15:00 óra után 06:00 óráig nem tartózkodhat.
A fent leírtak alapján az üzemeltetők kötelezettsége:
- Amennyiben az üzemeltető úgy dönt, hogy ideiglenesen nem nyit ki, korlátozott, egyedi nyitva tartás alapján kíván üzemelni, azt minden esetben az engedélyező hatóságnak be kell jelenteni a nyitvatartas@gyor-ph.hu email címen. Az üzenetben elég a kereskedőt, az üzlet címét és a módosított nyitvatartást – vagy ideiglenes bezárást bejelenteni.
- A nyilvántartásban szereplő egyéb adat változásának (székhely, cégjegyzék szám, üzlet elnevezése, stb.) bejelentése továbbra is kizárólag elektronikus úton, az epapir.gov.hu webfelületen keresztül történhet!
Felhívjuk tovább a kereskedelmi és vendéglátó egységek üzemeltetőinek figyelmét, hogy:
- Aki és amennyiben vendéglátó egységben, üzletben, rendszeres zenés, táncos rendezvényen vagy rendezvény helyszínén meg nem engedett időpontban vagy meg nem engedett módon tartózkodik, úgy szabálysértést követ el, amely esetén a pénzbírság legalacsonyabb összege ötezer forint, legmagasabb összege pedig ötszázezer forint.
- 46/2020. (III. 16.) Korm. rendelet 7. §-a alapján
- Továbbra is tilos Győr Megyei Jogú Város közterületein szeszes italt fogyasztani, amelynek az üzlet bejáratától mért 5 méteres távolságon belüli betartásáért az üzemeltető felelős!
A vendéglátóhelyek esetében – az élelmiszer-biztonsági szabályok maradéktalan betartása mellett – törekedni kell a dolgozók és a fogyasztó vendégek egészségének megőrzésére egyaránt. Fel kell készülnie minden vendéglátóhelynek arra, hogy elegendő számban és mennyiségben rendelkezésre álljon vírusölő hatású kézfertőtlenítőszer, valamint mosogatószer, felület-fertőtlenítőszer és takarítószer.
Javasolt a vendégek szociális helyiségébe szintén fertőtlenítőszeres folyékony szappant biztosítani, vagy a bejárat közelében kézfertőtlenítőszer adagolót kihelyezni.
A kiszolgáló pultokban a készpénzes fizetés során minden esetben kerülni kell a pénz és a csomagolatlan élelmiszerrel történő érintkezést, ez fogóeszköz, papírszalvéta, vagy egyszer használatos kesztyű alkalmazásával oldható meg. A gyorséttermi „drive”-ok esetében is lehetőség szerint legyen különválasztva a fizetés és az étel kiadás.