Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu!

×Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu
image
image
image
image
image
image
image
image

Tanulmányi verseny a Speciális Szakiskolában

A győri Speciális Szakiskola 2001. óta rendez országos tanulmányi versenyt, valamint országos kulturális seregszemlét a sajátos nevelési igényű tanulók számára…

Ezeket a versenyeket eleinte a Speciális Szakiskolák Országos Egyesületének közreműködésével rendezték. 2008. óta ezen események nagyságrendekkel felértékelődtek, ugyanis az Egyesületnek sikerült elérnie, hogy a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet  - és rajta keresztül több minisztérium - is támogassa, felkarolja, rangosabbá tegye az ország összes speciális szakiskoláját érintő megmérettetést. Ez részben anyagi támogatásukban, s hangsúlyozottan abban nyilvánul meg, hogy az épek szakiskoláihoz hasonlóan, a speciális szakiskolások országos versenyén meghatározott szintet elérő tanulók úgy az elméletből, mint a gyakorlatból mentességet szerezhetnek.

Vagyis a speciális szakiskolákban tanuló versenyzőknek az épek szakiskoláiban, illetőleg az oda járó tanulóknak szervezett országos versenyeken elvárt szintet kell teljesíteniük. S ha ez a kitartó, szorgalmas, magát versenyen is megmérettető fiatalnak sikerül, OKJ-s bizonyítvánnyal zárhatja az adott versenyt.

Mielőtt bárkiben felmerülne, hogy hiszen akkor mit keres speciális szakiskolában az olyan fiatal, aki képes teljesíteni az épek szakiskoláival megegyező szintet, tudni kell, az ilyen típusú iskolákba csakis speciális nevelési igényű tanulók járhatnak, akik az alapozó szakasznak számító 9-10.osztály elvégzése után (melynek fő célja, hogy megtörténjék a képességeiknek, adottságaiknak, habitusuknak, pszichés/szomatikus állapotuknak, érdeklődési körüknek legmegfelelőbb, ugyanakkor a munkaerő-piac igényeivel is harmonizáló szakma felé való pályaorientálásuk) kerülnek a szakképző évfolyamokra.

Itt az egyes szakmákat nyújtott képzési idővel, kis létszámú csoportokban, egyénre szabott módon sajátítják el. A relatíve alacsony osztálylétszámok, az egyénre szabottság és a nyújtott képzési időszak a magyarázata tehát, hogy a versenyre jelentkező fiatalok közül minden esztendőben szép számmal akadtak/akadnak olyanok, akik mentesültek/mentesülnek a szakmai vizsgák alól.

Az iskola végzős tanulói közül is már többen átélhették az utóbbi években e felemelő érzést. Az idén zajló versenysorozat első állomásán, Budapesten, szőnyegszövőink második, harmadik, negyedik helyet, illetve gyakorlatból első helyezést és különdíjat is szereztek, így mindhárman teljes mentességet kaptak.

A szerdától kezdődő - győri Speciális Szakiskola által rendezett verseny a kőműveseknek és a számítógép-kezelő (-használó)knak szól. A selejtezőkből 9 fő kőműves és 16 fő számítógép-kezelő(-használó) került be az országos döntőbe.

A szigorúan vett gyakorlati és elméleti versengés mellett nívós kulturális programokkal szolgálnak az ország minden részéről hozzánk érkező fiataloknak és kísérőiknek egyaránt. – számolt be Mayer Andrea a Speciális Szakiskola igazgatója.

A győri iskola által eddig rendezett versenyek:
2001. varrómunkás
2003. kőműves
2006. kőműves, virágkötő
2007. (NSZFI támogatásával) ABC eladó, gépíró-szövegszerkesztő, számítógép-kezelő(-használó), virágkötő
2010. (NSZFI támogatásával) kőműves, számítógép-kezelő(-használó)

PROGRAM:
Specális Szakiskolák Országos Szakmai Tanulmányi Versenye (döntő)
-          kőműves
-          számítógép – kezelő (-használó)
Időpont:            2010. 04.14.-15.-16.
Helyszín:          Speciális Szakiskola 9023 Győr, Szabolcska út 26.
Szerda:            15:15 Megnyitó – Dr.Ottófi Rudolf alpolgármester 
                        Ünnepi műsor
Csütörtök:         8:30-tól gyakorlati szakmai versenyek 
 Péntek:           8:00 órától szóbeli szakmai versenyek
13:00 órától Ünnepélyes eredményhirdetés Simon Róbert alpolgármester
társaságában, a verseny zárása.