Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu!

×Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu
image
image
image
image
image
image
image
image

Tésztahidat építenek

 A kiírás szerint a híd anyaga kizárólag a kereskedelemben kapható bármilyen száraztészta lehet, melyet a hallgatók tetszőleges ragasztóanyaggal rögzíthetnek egymáshoz. A tészta felületének legfeljebb 20%-át érheti ragasztó, a szálak teljes felületét tilos ragasztóval bevonni. A híd maximális össztömege 1000 gramm lehet, s ebbe beleszámít a beépített terhelőelem és a szemes csavar. A nevezési díj 3 ezer Ft, s a pályázók átlagosan 10 ezer Ft-ot költöttek az alapanyagok beszerzésére. A hidakat a versenyzők 2-10 nap alatt készítették el.

A 2007. április 11-én, szerdán 16 órakor a VIP teremben kezdődő bemutatón, a 17 órától sorra kerülő törésteszten öt tésztahíd jellemzőit minősíti a zsuri. Mindegyik tésztahidat néhány percben bemutatnak az alkotóik, majd a következik a terhelhetőségi próba.

Az idei évben is nevezett a Tótiván Alíz - Pozsonyi Norbert páros: a tavaly készített hídjuk rekord, 318 kg-os terhelést bírt el, s csak a közönségtől az esztétikai kivitelre kapott kevesebb pont miatt lettek másodikak. Az építéshez spagetti, makaróni az ajánlott alapanyag, de a két építőmérnök-jelölt az egyik győri áruházban rátalált a penne tésztára, s most azt használják. A híd tervezéséhez, építéséhez Norberték az Axis számítástechnikai programot használták. „Ez is jelzi, hogy a végiggondolt előkészítés, az anyagok kiválasztása, az építés együttesen jelenti a jó pályázatot” – mondta el Farkas Tibor építőmérnöki szakos hallgató, a verseny szervezője. A szakmai hátteret ezúttal is az egyetem Szerkezetépítő Tanszékének oktatói, dr. Lublóy László és Agárdy Gyula jelentik.

A legjobb tésztahíd készítők az országos versenyre, s onnan Kanadába, a világversenyre juthatnak. A széchenyisek nem bízzák a véletlenre az utánpótlást sem: április 17-én, kedden 14.30 órakor a győri Hild József Építőipari Szakközépiskolában Pozsonyi Norbert tart előadást a tésztahídépítésről, a tavalyi és az idei versenyről.

Az elmúlt évi versenyen Vida Balázs, a Széchenyi-egyetem ötödéves építőmérnök szakos hallgatója olyan hidat készített, amellyel Kanadáig jutott. Balázs ott két híddal szerepelt, az egyiknél, a nagy hídjánál kikötés volt a két támasz közötti egyméteres távolság, fél méter magas lehetett az építmény. A másik hídjánál az volt a szempont, hogy minél könnyebb legyen, minél kevesebb anyagból készüljön, s hogy 2 kilogramm súlyt legalább 5 percig elviseljen. Ez utóbbi hídjával világbajnok lett, az előzővel pedig második helyezett. – számolt be Winkler Csaba, az egyetem sajtótitkára.