Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu!

×Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu
image
image
image
image
image
image
image
image

Tini Infó

Mielőtt a lényegre térnénk…

A szerelem, a szex mindig fontos szerepet fog játszani életedben. A lényeg az örömszerzés… De ha valami rosszul sül el, akkor bizony komoly testi, lelki sebeket szerezhetsz. Ezért fontos, hogy foglalkozz a témával, és minden kérésedre választ kapj, mielőtt a tettek mezejére lépsz…
Serdülőkorban a test gyorsan változik; ez lehet zavaró, de lehet izgalmas is. Lehet, hogy büszke vagy a változásokra, és örülsz nekik, de lehet, hogy megzavarnak, vagy zavarba hoznak; még az is előfordulhat, hogy ez mind egyszerre történik.
A médiák, a reklámok, a barátaid, ismerőseid vagy családtagjaid mind befolyásolni akarják a megjelenésedet, a viselkedésedet, sőt azt is, hogy kiket, milyen embereket találj vonzónak. Ám ezekről Neked kell döntened, és a döntéshez többféle út vezet.

„A világon 3 milliárd nő van, aki nem úgy néz ki, mint egy tökéletes szupermodell. A világon 3 nő van, aki úgy néz ki.”

A tizenévesek terhességei tehát mindenképpen a veszélyeztetettek közé sorolhatók.
Az élet szépségeit érdemes sorjában, fokozatosan megízlelni. A kamaszkor titkolt vonzódásai, a plátói szerelmek ugyanúgy részei a harmonikus személyiségfejlődésnek, mint az alkalmi majd a rendszeressé váló találkozások. Az alakuló kapcsolatokat nem helyes elrontani a túl korán megkezdett szeretkezéssel. A felkészületlenség, a felelőtlenség és a „habzsolás” gyakran elveszi az örömök ízét. Ráadásul sajnálatosan gyakori orvosi és társadalmi tapasztalatok igazolják, hogy a megfontolatlan szeretkezések ártalmas következményei súlyos lelki és testi rombolást okozhatnak.


Tizenéves terhességek és veszélyeik

A túl korai, nem kívánt terhesség következményei tönkretehetik a Te, sőt leendő gyermeked életét is, akár a terhesség megszakítására, akár terhesség megtartására gondolunk. Gyakran fordul elő a terhesség alatt és a szülés során szövődmény: több a koraszülött, illetve a kissúlyú újszülött és a fejlődési rendellenesség. Ha ideje korán gyermeket vállalsz esetleg fel kell adnod baráti kapcsolataidat, továbbtanulási elképzeléseidet, és újra rászorulsz szüleid segítségére. A tizenéves anyák adják legtöbbször gyermekeiket állami gondozásba, gyakrabban fordul elő náluk titkolt terhesség és újszülött gyilkosság. Szóval jól gondold meg! De ne felejtsd el, hogy itt a védekezésen van a hangsúly. Az abortusz nem megoldás!!!

Gondold meg: mennyit ér számodra a biztonság?

A biztonság unalmasnak tûnhet, de így elkerülheted a terhességet, vagy azt, hogy teherbe ejts valakit. Megvédhet a betegségektől is, és segíthet abban, hogy olyan barátságokat és kapcsolatokat alakíts ki, amilyenekre vágytál. Jó dolog, ha az ember biztonságban érzi magát, különösen, ha olyan helyzetbe kerül, amiben még nem volt része.

Fogamzásgátlás

A korszerû fogamzásgátló módszerek segítenek a szeretkezés örömszerző és a gyermeknemző funkciójának szétválasztásában. Van amelyik pedig a nemi úton terjedő betegségekkel szemben is védelmet nyújt.
A boldog, gondtalan testi-lelki együttlét feltétele a biztonság. Ennek érdekében fontos, hogy közösen döntsetek a legmegfelelőbb fogamzásgátlási módszerről. Ehhez azonban pontos ismeretek kellenek.

Hormonális fogamzásgátló tabletták

A fogamzásgátló tabletták többnyire két női hormont tartalmaznak (kombinált tabletták). Gátolják a peteérést, a méhnyak átjárhatóságát, a megtermékenyült petesejt beágyazódását, ezáltal akadályozzák meg a terhesség létrejöttét. Fontos, hogy alkalmazását nőgyógyászati vizsgálat előzze meg, csak nőgyógyász orvos javasolhatja az alkati fejlettség és a havi vérzés jellegzetességei alapján.
A fogamzásgátló tabletta a szexuális úton terjedő betegségekkel szemben nem véd.

Tanácsok a használathoz:

A tablettát azonos napszakban kell bevenni, 21 napon keresztül, majd 7 nap szünetet kell tartani. Ha egyet elfelejtettél bevenni, akkor 12 órán belül pótolni kell, különben a fogamzásgátló hatás nem biztosított. Ebben az esetben, amíg a havi tabletta adag tart más módon is kell védekezni - pl. óvszert kell használni. A tabletta szedésekor ritkán előfordulhatnak kellemetlenségek, mellékhatások. E problémák esetén keresd fel nőgyógyászodat.

Ma már kétség sem fér hozzá, hogy a dohányzás, és a tablettaszedés igen veszélyes kombináció, mely fokozza a szív-, és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. A nikotin érösszehúzó hatással rendelkezik, megnöveli a vér koleszterinszintjét, így elősegíti az érelmeszesedés kialakulását.

Biztos Te is hallottál már róla, hogy több gyógyszer együttes szedése csökkentheti a fogamzásgátló tabletta hatékonyságát. Első figyelmeztető jel lehet, ha más gyógyszer és a tabletta együttes szedése során közti vérzés lép fel, amely régebben nem jelentkezett. Ilyen gyógyszerek például az antibiotikumok, bőrbetegségek kezelésére használt szerek, és izületi betegségek gyulladás gátlói, egyes altatók és nyugtatók.

Óvszer

Az óvszer használata ideális fogamzásgátló módszer, megakadályozza a spermiumok hüvelybe jutását. Nem tartalmaz hormont, könnyen elérhető. Hatékonyan véd a szexuális úton terjedő betegségekkel szemben, így az AIDS ellen is.

Tanácsok a használathoz

Fontos a tárolás: ne hordjuk nadrágzsebben, nehogy megsérüljön. Ne tegyük ki nagy hőhatásnak. Minden szeretkezésnél új óvszert kell használni. A hüvelybe a hímvessző óvszer nélkül ne jusson be. Fogamzásgátló krémek, zselék együttes használatával a védekezés biztonsága növelhető. Előfordulhat, hogy nem megfelelő használat esetén az óvszer lecsúszik, vagy kilyukad. Ha ez megtörtént 72 órán belül fel kell keresni a nőgyógyászt - a sürgősségi tabletta segíthet.

Mit tegyél

* ha mégsem védekeztél?
* ha kilyukadt vagy lecsúszott az óvszer?
* ha rendszertelenül szedted a fogamzásgátló tablettát?

Minél hamarabb fordulj nőgyógyászhoz!

Sürgősségi fogamzásgátlás

A sürgősségi tabletta a védekezés nélküli nemi élet után 72 órán belül alkalmazható.
Tervezett fogamzásgátlásra nem használható, mert nagy adag hormont tartalmaz.
Kizárólag orvosi javaslatra szedhető. Az együttléttől számított 24 órán belül kell bevenni az egyik adag tablettát, majd 12 óra múlva a következő adagot.


De erre ne alapozz, csak akkor vedd be, ha valós a veszély, mert ha ezt alkalmazod, annak komoly egészségkárosító hatása lehet!!!
Nemcsak a jelen gondtalan öröme, hanem a jövő boldogsága a tét!

Segítséget kérhetsz a nőgyógyász orvosoktól, a Tinédzser Ambulancia munkatársaitól, a védőnőktől, a háziorvosoktól.