Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu!

×Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu
image
image
image
image
image
image
image
image

Tovább bővül a kerékpáros hálózat

200 millió forintos támogatást nyert a város, amelyből a Győr-Gönyű kerékpárút újabb szakasza épülhet meg a következő hónapokban…

 

Borkai Zsolt polgármester és Kara Ákos a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára, győri országgyűlési képviselő 2015. június 22-én jelentette be, hogy a minisztérium néhány hete új forrást teremtett kerékpárutak építésére, a múlt szerdai kormánydöntésnek köszönhetően pedig mintegy 2,4 km-es szakaszon folytatódhat a Győr-Gönyű kerékpárút építése. Borkai Zsolt hangsúlyozta, a város folyamatosan keresi a kerékpáros infrastruktúra fejlesztésének lehetőségeit, a saját források mellett a pályázatokat is kihasználja, ennek köszönhetően mintegy hat kilométerrel bővülhetett a város belterületi bicikliút-hálózata, megvalósulhatott a Győr-Abda kerékpárút, a közösségi kerékpárkölcsönző rendszer kiépítése pedig jelenleg is zajlik, amelynek tesztüzeme a nyár folyamán indul el. A polgármester hozzátette, a kerékpáros hálózat fejlesztése továbbra is prioritás az agglomerációban élők és a turisták érdekében egyaránt, ezért is örömteli a kormány mostani döntése.

 

„Az, hogy Győr villámgyorsan újra benyújtotta korábban már előkészített, de forráshiány miatt akkor nem támogatott pályázatát, a városnak kétszázmillió forintos fejlesztést hozott.” – jelentette ki Kara Ákos, aki elmondta, a beruházás során Győrszentiván Kertváros és a Dózsamajori bekötő út között 2,4 km-es hosszon készül el a kerékpárút, amelyet várhatóan az ősz végén vehetnek majd használatba a biciklivel közlekedők. A tavalyi döntés értelmében egyébként már folyik a kivitelezés a gönyűi szakaszon, amely a kikötő már meglévő kerékpárútjához csatlakozik. Az államtitkár kifejtette, azért erről a szakaszról született meg elsőként a döntés, mert így a gönyűiek kerékpárral is tudnak majd munkába menni a kikötő iparterületére.

 

A Győr-Gönyű kerékpárút kiépítése tehát három szakaszból áll, amelyből kettő már sínen van. A két szakasz közti összeköttetést kell még megoldani, amelyre szintén van a városnak építési engedélye, de mivel egy évekkel korábbi döntés nyomán a támogatás felső határa 200 millió forint, ezért már korábban ketté kellett választani a győri szakasz pályázatát. A hátralévő rész finanszírozására két lehetőség van: vagy hasonló módon még idén támogatást nyerhet a beruházás, vagy – amennyiben ez az idő rövidsége miatt már nem lenne lehetséges – az új uniós ciklus hamarosan induló forrásai nyújthatnak segítséget, hiszen abban az Eurovelo nemzetközi kerékpárutak nyomvonalát részesítik előnyben, vagyis jó eséllyel a következő időszakban teljes hosszban kiépülhet a Győr-Gönyű kerékpárút.