Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu!

×Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu
image
image
image
image
image
image
image
image

Új tantermekkel bővítették a győri iskolákat

Két-két tanteremmel bővült a Győr-ménfőcsanaki Petőfi iskola Kisdobos utcai épülete, valamint a győrszentiváni Móricz Zsigmond iskola épülete is. Mindkét városrészben a növekvő gyermeklétszám indokolta a fejlesztést…

 

A győri önkormányzat az elmúlt időszakban évente több százmillió forintot fordított az intézmények felújítására, bővítésére, karbantartására, annak ellenére is, hogy az iskolák fenntartója már nem a város volt. – fogalmazott lapunknak Borkai Zsolt polgármester. Hozzátette, most egyből két iskola bővítését is ünnepelhetjük, Ménfőcsanakon és Szentivánon is két-két osztályteremmel tudtuk bővíteni az intézményekben a férőhelyeket, teremtve ezzel komfortos környezetet a tanuláshoz. A polgármester hozzátette, 2017. január 1-től már nem a város látja majd el a működtetői feladatokat, de reméli, hogy az intézményi körülmények a jövőben is a Győrben megszokott színvonalon maradhatnak. „A várostól az állam a feladattal együtt több milliárd forintot von el, ezért bízom benne, hogy ez visszakerül Győrbe a helyi oktatási intézményekhez, az itt tanuló diákok körülményeinek további javítására.”

 

Szabó Jenő a terület önkormányzati képviselője elmondta, az elmúlt időszakban nagyon sok fiatal választotta lakhelyéül a városrészt, ezért a gyermeklétszám is ugrásszerűen növekedett. Hangsúlyozta, a közelmúltban a Győzelem úti iskola bővülhetett emeletráépítéssel, most pedig a Kisdobos úti épületben is sikerült orvosolni ezt a problémát. Takács Tímea a városrész másik önkormányzati képviselője egykori Petőfis diákként mondott köszönetet a beruházásért, egyben jelezte, a gyermeklétszám növekedése a következő években sem áll meg, ezért bízik benne, hogy a jövőben sem lesz akadálya az iskola fejlesztésének. A bővítés érdekessége, hogy az új folyosót és a tantermeket újszerű, mobil megoldással létesítették és tették otthonossá a gyerekek számára. A beruházás így mindössze másfél hónap alatt készült el, az értéke mintegy 30 millió forint. Az összesen 141 négyzetméteres bővítés 28-ra növelte az iskola tantermeinek számát, a tanulói létszám pedig meghaladja a hatszáz főt.

 

Győrszentivánon hasonló okokból vált szükségessé a bővítés. Ahogy dr. Sik Sándor önkormányzati képviselő mondja, a városrész egyre népszerűbb a fiatal családok körében és nem csupán az ország más területeiről, hanem a városközpontból is egyre többen választják lakóhelyül. Kiemelte, az utóbbi években számos olyan beruházás történt Szentivánon, amelyek a gyermekek fejlődését segítik, köztük iskola felújítás, új óvoda építése, közösségi terek, ebbe a sorba illeszkedik a Móricz Zsigmond Általános Iskola bővítése is. Itt a kivitelezés két hónapig tartott, a mintegy 26 millió forint értékű épületbővítéssel kapott helyet az új folyosó és a két tanterem, amely összesen 123 négyzetmétert jelent, és ezzel már 15 tanterem található a Móriczban, ahová mintegy 350 gyerek jár.

 

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Győri Tankerülete nevében Blazovicsné Varga Marianna igazgató kiemelte, az elmúlt években Győrben a tanköteles tanulók száma folyamatosan nőtt,a tavalyi évben közel 300 fővel. „Ebben a tanévben hét elsős osztállyal kellett többet indítani, mint az elmúlt tanévben. Ez örömteli folyamat, ugyanakkor azonban komoly megoldandó feladatot is jelent a megfelelő számú férőhelyek, tantermek biztosítása.” Az igazgató köszönetet mondott a győri önkormányzatnak, hogy működtetőként több tanterem kialakításával támogatta az idei tanévkezdést.