Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu!

×Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu
image
image
image
image
image
image
image
image

Újra használhatjuk a Dunakapu teret

2014. december 8-án elbontották a kerítéseket, a járókelők birtokba vehették a megújult térfelszínt.

 

„Bár a hivatalos átadásra jövő tavasszal kerülhet sor, a Dunakapu tér burkolata a helyére került, így a gyalogosok már használhatják azt. A hétfői kerítésbontás feltétele volt, hogy elkészüljön a tér közvilágítása, és a felület is biztonságosan használható legyen.” – mondta el Borkai Zsolt polgármester, aki a kerítések szétszerelésében, vagyis a tér gyalogosforgalmi megnyitásában maga is segédkezett. Kiemelte, a munka tovább folytatódik, ezért továbbra is lesznek olyan területek, amelyeket kerítés zár el a forgalomtól, de a kivitelezés előrehaladtával ezeket is folyamatosan megnyitják. „A tér még nem nyerte el végleges formáját, hiszen a zöld növényzet, az utcabútorok csak tavasszal kerülnek helyükre, de az már most látható, hogy a multifunkcionális kialakítású tér mennyivel szebb, rendezettebb képet mutat, mint a korábbi, áldatlan állapotában. Remélem, hogy mind a győriek, mind pedig a hozzánk látogató turisták tetszését elnyeri majd.”

 

Németh Zoltán projektkoordinátor hozzátette, mára elkészült a térburkolat mintegy 9000 négyzetméteren. A tér nagy részét homokszínű gránitburkolat fedi, de a déli vendéglátóterasz-oldalra sötétszürke bazalt kockakő került. Ez a kőtípus borítja a Kossuth híd és a Móricz rakpart összeköttetését jelentő szakaszt, amely megerősített alapot is kapott, hiszen a magas vízállások idején erre tudnak majd közlekedni a buszok, illetve a rendezvényeket kiszolgáló járművek is itt tudnak a térre hajtani. A harmadik típus a sötétbarna klinkertégla, amely a várfal egykori nyomvonalát és a bástyabelsőt jelzi. A tér akadálymentesen megközelíthető a Jedlik, Hal köz, Szappanos köz, Stelczer, Bástya, Teleki és Móricz rkp. felől. Hamarosan elkészül az a rámpa is, amelyen keresztül a Mosoni-Dunához is akadálymentesen lehet lemenni a korábbi lépcső helyett. Kiépítették a rendezvényekhez, piachoz, teraszokhoz szükséges közműhálózatot. Érdekesség, hogy a teret úgy alakították ki, hogy a jövőben akár jégpálya és mobil óriáskerék is felállítható lesz rajta. Elkészültek a növénykazetták, a nyáron árnyékot adó napvitorlák, a fix színpad. A Káptalandomb felőli oldalon dísztér épült és új burkolatot kaptak a térre vezető kis utcák. A 265 férőhelyes mélygarázsban is befejező munkálatok zajlanak, az automatikus tűzoltó berendezés tartalék áramforrásának beszerelése van hátra.

 

A téren folyó további munkálatok során elkészül a belvárosi beléptető rendszer kiterjesztése, zajlik a Kossuth híd melletti WC-épület, a mélygarázs felhajtóját takaró térelválasztó külsejének, valamint a vízmedencék burkolása. A most még hungarocell borította sávok helyére led díszvilágítás kerül. A tavasz folyamán dézsás növényeket és utcabútorokat is elhelyeznek, mindezt úgy, hogy a nagyrendezvények idején mozgathatóak, áthelyezhetőek legyenek. A tér körüli épületek felújítása is folyamatos. A beruházás teljes befejezését követően, várhatóan a tavasz folyamán kerülhet sor az ünnepélyes téravatásra.