Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu!

×Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu
image
image
image
image
image
image
image
image

Változtak a kerti hulladékégetés szabályai

Áprilisban továbbra is büntetlenül égethetjük a kertben keletkezett hulladékot Győrben, az önkormányzati rendelet azonban több változást is tartalmaz a korábbiakhoz képest – hívta fel a figyelmet dr. Horváth Tamás, a polgármesteri hivatal igazgatási osztályának vezetője a Győrplusz újság hasábjain:.

 

Az esztendőben két olyan hónap van, amikor a falomb, a kaszálék, a nyesedék és egyéb növényi maradványok kizárólag a saját telken elégethetőek: áprilisban és novemberben. Korábban április és október jelentette az égetési hónapot, a vegetáció kitolódásával ez most novemberre módosult.

 

„A legfontosabb változás, hogy e két hónapban vasárnap és ünnepnap tilos égetni” – mondta el Horváth Tamás. Egy órával rövidebb lett az égetésre kijelölt idő is. Korábban 8 és 17 óra között, mostantól azonban 8 és 16 óra között lehet égetni.

 

Az égetésnek szigorú szabályai vannak. Erre csak a 18. életévét betöltött ember vállalkozhat. A szomszéd épületétől legalább tíz métert, saját épülettől pedig öt métert kell tartani. Égetni csak szélcsendes időben lehet, s oltásra alkalmas eszköznek is lennie kell a helyszínen.

 

Az önkormányzati rendelet kiterjed Bácsa, Gyirmót, Győrszentiván, Jancsifalu, Kismegyer, Likócs, Ménfőcsanak, Pinnyéd, Révfalu, Sárás, Sziget, Újváros településrészekre, továbbá Gyárváros területére a Stadion u., Tompa u., Toldi u., Nagysándor J. u. 4 szintes lakótömbjei kivételével, Szabadhegy területére a Jereváni u., Erfurti u., Soproni u., Szőnyi Márton u. kivételével, valamint Nádorváros területén a magas beépítésű területek által körbezárt családi házas lakóövezetre és Adyváros területén a Tihanyi Á. u. - Mester u. - Török István u. - Szigethy A. u. - Fehérvári u. által határolt családi házas lakóövezetre.

 

„A magánszemély által végzett hulladékégetési tevékenység okozta bűzterheléssel kapcsolatos levegőtisztaság-védelmi hatósági ügyekben a járási környezetvédelmi hatóságok, gazdálkodó szervezet tevékenysége esetén a területi környezetvédelmi hatóság jár el” – hívja fel az érintettek figyelmét dr. Németh Andrea, járási hivatalvezető. Elmondta: a hatóságok a levegőtisztaság-védelmi szabályokat megsértők részére a jogsértő tevékenység megszüntetésére irányuló kötelezéssel egyidejűleg bírságot szabnak ki. A bírság maximálisan kiszabható összege 100 ezer forint, amelyet a környezetvédelmi hatóságok a kötelezettségszegés körülményeinek a  mérlegelésével legfeljebb 75 százalékkal csökkenthetnek.

 

„Az égetésnél sokkal környezetbarátabb megoldások is léteznek” – hangsúlyozta Ozsvárt Tamás, a Győr-Szol Zrt. szóvivője. A komplex hulladékgazdálkodási rendszert működtető GYHG Nonprofit Kft. több lehetőséget kínál a zöldhulladékok legális, egyben környezetbarát elhelyezésére. Családi házas övezetekben a közszolgáltató korábban két kukát adott át használatra a lakóknak. Ezek közül a heti rendszerességgel üríttethető barna fedeles kuka szolgál a biológiailag lebomló hulladékok gyűjtésére. A bio kukába belekerülhet többek között ételmaradék, gyümölcshéj és csutka, zöldségmaradék, tojáshéj, kávézacc, eldobható pelenka, falevél és a lenyírt fű. A kuka kiürítését követően, a zöldhulladékot a Hulladékkezelő Központba szállítják, majd komposztálják. Ezért is fontos, hogy technológia-idegen anyagok – például műanyagok, fémek – ne kerüljenek a barna fedeles hulladékgyűjtő edénybe.

 

Egyre többen veszik igénybe a hulladékudvarokat. Győrben hét hulladékudvar működik a város különböző pontján. A fás szárú növényi részek, például az ágnyesedék és a faágak a jogosultság igazolását követően, a hulladékudvarokba is beszállíthatóak. A létesítmények helye és nyitva tartása a www.gyhg.hu weboldalon olvasható. A hulladékudvarokból összegyűjtött zöldanyagot, megfelelő előkezelés után, a közszolgáltató szintén komposztálja. „Akik kertészkednek, általában szívesen foglalkoznak a komposztálással. A természetes úton lebomló zöldhulladék, azaz a komposzt jól megfelel a különböző talajok feljavítására, így a környezetszennyező égetés helyett ennek az elterjedése lenne fontos” – fogalmazott Ozsvárt Tamás.

 

A zavaró, bűzzel terhelő hulladékégetési tevékenységgel kapcsolatos ügyekben, a területileg illetékes járási hivatalhoz fordulhatnak. Győrben munkaidőben a Győri Járási Hivatal Agrárügyi és Környezetvédelmi Főosztály Környezetvédelmi Osztály telefonszámán (06-96/524-003), munkaidőn kívül a Környezetvédelmi Osztály ügyeleti telefonján (06-20/946-3772) vagy a kornyezetvedelem@gyor.gov.hu e-mail címen tehetnek közérdekű bejelentést a győri lakosok.