Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu!

×Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu
image
image
image
image
image
image
image
image

Véradás: Példát mutat a hivatal

Több mint 130-an jelentkeztek a győri polgármesteri hivatal és az önkormányzati intézmények körében meghirdetett városházi véradásra. A hagyományteremtő kezdeményezéssel másokat is arra ösztönöznének, hogy nyújtsák a karjukat a jó ügy érdekében…

 

„A véradás egy önzetlen cselekedet, amellyel valóban segíthetünk másokon, hiszen egyetlen véradással akár három életet is megmenthetünk. Én magam rendszeres véradó vagyok, a katonaság óta nyújtom a karomat, és jó érzés látni, hogy a kollégáim közül is ilyen sokan élnek a lehetőséggel.” – mondta el kérdésünkre dr. Lipovits Szilárd jegyző. Hozzátette, a polgármesteri hivatal és az önkormányzati intézmények munkatársaira eleve jellemző a szociális érzékenység. Elég csak a karácsonyi jótékonysági gyűjtésre gondolni, amelyre minden évben irodákat megtöltő mennyiségű felajánlás érkezik, szebbé téve a rászorulók számára az ünnepet.

 

„Én is a katonaság óta vagyok rendszeres véradó, évi három-négy alkalommal nyújtom a karomat. Néhány perc az egész, segíthetünk vele másokon, ráadásul még egészséges is, vagyis mindenki nyer vele. Számomra ezért sem kérdés, hogy itt vagyok, és részt veszek a véradáson.” – osztotta meg véleményét Sándorfi Róbert a Kulturális, Sport és Városmarketing Főosztály vezetője.

 

Nyilatkozatadásra bőven jutott idő, hiszen a véradás kezdetére szinte teljesen megtelt a Városháza Zechmeister terme. A polgármesteri hivatal Munkaügyi Osztálya hagyományteremtő szándékkal rendezte meg a győri vérellátó szolgálattal együttműködésben az akciót, amelynek folytatását ősszel tervezik.

 

Fontos tudni, hogy a biztonságos hazai vérellátáshoz évente mintegy 400 ezer egység vérre van szükség, amelyet közel 270 ezer önkéntes véradó biztosít. Ehhez az önkéntes „életmentő klubhoz” csatlakozhatunk magunk is, ha a karunkat nyújtjuk. Vért az adhat, aki egészséges, betöltötte 18-ik életévét, de még nincs 65 éves, testsúlya eléri az 50 kilogrammot. Két véradás között legalább 56 napnak kell eltelnie, de a nők évente négyszer, a férfiak pedig ötször adhatnak vért. Egy véradás alkalmával körülbelül 450 milliliter vért vesznek, amely 5-10 percet vesz igénybe. Minden alkalommal meghatározzák a vércsoportot és kötelező szűrővizsgálatokat is végeznek.

 

Egy felnőttnek átlagosan 5-6 liter vére van, érhálózatunk pedig mintegy százezer kilométer, vagyis két és félszer hosszabb, mint az Egyenlítő, és megközelítőleg 333 millió vérsejt kering benne. Naponta egy felnőtt aortáján tízezer liter vér folyik keresztül, ami ötven darab kétszáz literes hordónak felel meg. Magyarországon az AB-s a legritkább, míg az „A” a leggyakoribb vércsoport.  Naponta közel 60-70 helyszínen adhatunk vért országszerte, az állandó véradási helyszínek mellett a kiszállásos véradások is lehetőséget biztosítanak a segítségnyújtásra. Győrben vért adni a Győri Regionális Vérellátó Központban lehet minden hétköznap reggel 7 és délután fél 4 között a Magyar utca 8. szám alatt, amelyhez személyi igazolvány, TAJ és lakcímkártya szükséges.