Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu!

×Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu
image
image
image
image
image
image
image
image

WHO konferencia Győrben

Győrben ülésezik a WHO Európai Egészséges Városok Projektvárosi Hálózat Idősek Egészsége Munkacsoport szakmai értekezlete.

 

A WHO Európai Egészséges Városok Idősek Egészsége Munkacsoport 2014. március 26-27-én Győrben tarja szakmai értekezletét. A munkacsoportban 10 ország 18 városa vesz részt, közülük a győri Városházán zajló értekezleten 14-en tanácskoznak és három WHO-s szakértő segíti a munkájukat. A tanácskozás résztvevőit Borkai Zsolt polgármester köszöntötte, aki elmondta, Győr kiemelten kezeli az idősek ügyét, a város célja, hogy olyan idősbarát környezetet alakítson ki, amelyben minden szépkorú otthon és jól érzi magát. A város egyébként már több mint két évtizede vesz részt az Egészséges Városok programban, amelynek ötéves ciklusa épp lezárult, a következő fázisra 2014-ben ismét pályázatot kell benyújtani, erre az önkormányzat közgyűlési határozat formájában kinyilvánította szándékát.

 

A polgármester előadásából kiderült, Győr lakosságának egyötöde 60 éves vagy annál idősebb, ezért az önkormányzat kiemelt figyelmet fordít az idősek életkörülményeinek folyamatos javítására, amit az Idősügyi Koncepció támaszt alá. Az idősek gondozását többféle ellátás biztosítja, így az alap-és nappali ellátásban a rászorulók az otthonukban kapják meg a szükséges segítséget, az étkeztetést, házi segítségnyújtást és a jelzőrendszeres házi segítségnyújtást. A tartós bentlakásos és átmeneti elhelyezést nyújtó intézmények férőhelyei az évek folyamán bővültek, a már jól működő 209 lakásos idősek garzonháza mellé 2010-ben 32 lakásos Idősek bérházát alakítottak ki, ahol az idősek számára fontos szolgáltatások is elérhetők. Az önkormányzat évente támogatást nyújt a 70 év feletti idősek lakásainak átalakításához. Az időskorú aktivitást ösztönzi az Idősek Játszótere, és a Barátság Sportpark idősek parkja, a fürdőbérletek, valamint számos olyan városi program, amely a szépkorúak mozgáslehetőségeit szolgálja. Győrben az időseket szólítja meg a beszélgető hálózat, a nagyinet, az idősvonal, a különböző kulturális rendezvények, vagy éppen az idősklubok programjai. A városi idősügyi tanács működése is azt a célt szolgálja, hogy az érintett korosztály minél inkább be tudjon kapcsolódni a város közösségi életébe, annak érdekében, hogy érezzék, Győrben jó idősnek lenni. A polgármester kiemelte, a győri programok sikerének az a titka, hogy a legtöbb kezdeményezés épp az idősek ötleteiből táplálkozik, így aktivitásuk nem véletlen.

 

A WHO Európai Régiójában a népesség gyors idősödése figyelhető meg. Az előrejelzések szerint a 65 éves és afeletti lakosság aránya 2010 és 2050 között megduplázódik. a WHO szerint a helyi önkormányzatok kulcsszerepet játszanak abban, hogy támogassák és képessé tegyék az embereket arra, hogy minden életkorban aktív és egészséges életet éljenek. Ezért ösztönzi és támogatja az önkormányzatokat abban, hogy idősbarát városi környezetet teremtsenek a különböző szektorok együttműködése és az idősek részvételének biztosítása által. Az Idősek Egészsége Munkacsoport szakmai értekezletét kettős céllal rendezték. Egyrészt a WHO Európai Egészséges Városok Hálózata VI. ötéves periódusának 2014-2018 közötti időszakára a projektvárosoknak és a nemzeti hálózatoknak most kell pályázniuk. Ezért az egyik fő téma a VI. fázisra az Egészség 2020 Európai Egészségstratégiához kapcsolódó célok megfogalmazása. A győri értekezlet másik fő feladata pedig az Európai Bizottság által támogatott „Idős-barát Környezet Európában” című projekt kereteinek kialakítása.

 

Manfred Huber a WHO Európai Regionális Iroda Idősek egészsége program koordinátora kiemelte, a konferencia méltó helyszíne Győr, ahol olyan gyakorlatokkal találkozhatnak a résztvevők, amelyek példaértékűek lehetnek saját városaik számára is. Hozzátette, Győr az egyik legrégebbi és legaktívabb tagja a hálózatnak, ahol nem csak a szakemberek, de az idősek aktivitása is dicsérendő.

 

Dr. Somogyi Tivadar, az ágazatért felelős alpolgármester kiemelte, a hétvégén kezdődő Egészség Piac programsorozat nem csupán az időseket, de a családokat segíti, és hozzájárul ahhoz, hogy a fiatalabbak is megérhessék az időskort. A kilenc városrészben sorra kerülő rendezvények nem csak szűrővizsgálatokat, de előadásokat, életmód programokat is kínálnak az érdeklődők. A helyszínekről és programokról további információkat itt talál!