image
image
image
image
image
image
image
image

Wuhani látogatás Győrben

Kínai testvérvárosunk és Győr polgármestere kedden írta alá azt a szándéknyilatkozatot, amely a két város együttműködésének irányait rögzíti a következő két évre. Mezőgazdasági és autóipari kapcsolatok is napirendre kerültek, nyáron pedig győri fiatalok látogathatnak Wuhanba…

 

Wan Yong, Wuhan polgármestere vezette a testvérvárosi delegációt, amelyet Borkai Zsolt polgármester fogadott a Városházán. A találkozó alkalmával írta alá a két városvezető a korábbi testvérvárosi szerződés megerősítése érdekében a 2017-18-as évekre vonatkozó együttműködési nyilatkozatot. A kínai és a magyarországi település között eddig is élő volt a kapcsolat a kultúra és az oktatás terén, de a felek ezt újabb területekre is kiterjesztenék. A megállapodás szerint a kulturális és iskolai kapcsolatok mellett a felek ösztönzik a gazdasági, turisztikai és a sport kapcsolatokat is.

 

 

A wuhani polgármester gratulált Borkai Zsoltnak a város női kézilabdacsapata által elért sikerhez, Győr harmadik BL-győzelméhez. Mint mondta, a két város között sok a hasonlóság, és az egyik éppen a sportélete. Kulturális törekvései, egyetemi város jellege és gazdasága között is párhuzam vonható, mindkét városban jelentős fesztiválok és társulatok működnek, fontos szerepet játszanak az egyetemek, és Wuhan - Győrhöz hasonlóan - szintén jelentős autóipari központ. Az autógyártás során keresik az új utakat is, amely nem csak az alternatív meghajtásra, de például a vezető nélküli gépjárművek elterjedésére is vonatkozik. A wuhani polgármester elmondta, az autóipar mellett a mezőgazdaság terén is keresik a lehetőségeket az együttműködésre. Borkai Zsolt hangsúlyozta, városunk nyitott a kezdeményezésre, és a szorosabb együttműködésre, mert az valóban mindkét fél érdekeit, gazdasági fejlődését szolgálhatja. Az évek során kialakult barátság jó alap a továbblépésre.

 

A partnervárosi kapcsolat keretein belül az idén nyáron három győri fiatal vehet részt a wuhani nyári táborban. Sándor András és Villányi Soma a Kazinczy, míg Kempl Zsombor a Révai iskola diákjaként volt jelen a városházi találkozón, akik június második felében tölthetnek el két hetet kínai testvérvárosunkban. A diákok kérdésünkre elmondták, nagyon várják már az utazást, hiszen egy különleges kultúrát ismerhetnek meg. Bár még nem pontosan tudják, hogy mire is számítsanak, abban biztosak, hogy sok élménnyel gazdagodnak Wuhanban.