image
image
image
image
image
image
image
image

XII. Győri Könyvszalon

A képre kattintva letölthető a Könyvszalon részletes programja és egyéb tudnivalók

 

 

A könyvszalon megnyitóján Kalász Márton költő vehette át az alkotói díjat. Három napig Győr az irodalom fővárosa…

 

A pénteki megnyitón Fekete Dávid alpolgármester köszöntőjében úgy fogalmazott, Győr mindig kiemelt figyelmet fordított a kultúra támogatására, ezért jöhetett létre az a pezsgő kulturális élet, amely városunkat jellemzi. Hozzátette, az idei immár a 12-ik Könyvszalon, ami jól mutatja, hogy napjainkban is nagy igény van a könyvekre, hogy még mindig igazi értéket képvisel az irodalom.

 

Az alpolgármester kiemelte, a három nap során a gyerekprogramok különös hangsúlyt kapnak, hiszen a legfontosabb, hogy az olvasás élményét, a könyvek szeretetét továbbadjuk az új generáció számára.

 

Az ünnepségen Fekete Dávid és Rózsavölgyi László az Oktatási, Kulturális, Sport és Turisztikai Bizottság elnöke adta át a szalon Alkotói Díját, amelyet az idei évben Kalász Márton költő vehetett át.

 

Kalász Márton (1934, Somberek) költő, író, műfordító 1991-től 1995-ig a Stuttgarti Magyar Kulturális Tájékoztatási Központ igazgatója, 2002-től 2007-ig az írószövetség elnöke. József Attila-, Prima- és Stephanus-díjas, 2011-ben Gundel Életműdíjat kapott.

 

A szalon alkotói díjasa elérzékenyülten mondta el, igazán nagy öröm ez az elismerés számára, mert Győr városa különös helyet foglal el a szívében. Barátságok kötik ide, és mindig vonzotta az a szellemi és kulturális élet, ami Győrben tapasztalható. Hozzátette, ez a kötelék most még szorosabbá vált.

 

A költő megemlékezett Kormos Istvánról, aki a Győr melletti Mosonszentmiklóson született, és aki fiatalon megismertette vele városunkat. Mint mondta, Kormos István a magyar gyermekirodalom egyik újjáteremtője, akinek a műveit a mai gyermekek számára is kifejezetten ajánlja, mert azok révén biztosan a könyvek rabjaivá válnak. Végezetül a költő köszönetet mondott a városnak a Könyvszalon megrendezéséért, amivel hozzájárul az olvasás kultúrájának fenntartásához.

 

Kalász Márton november 9-én 16:00 órától tart szerzői estet a Győri Nemzeti színház nagyszínpadán.

 

A megnyitóval tehát kezdetét vette az a három nap, amely évről-évre megmozgatja a könyvek, az olvasás szerelmeseit, akiket több mint száz program vár, amelyek ráadásul ingyenesen látogathatók (mindössze két nagykoncert, a Csík Zenekar és a Ghymes együttes fellépése lesz belépődíjas).

 

A két zenekaron túl itt lesz többek között a L'art pour l'art Társulat, Gerendás Péter, az alkotók közül például Nemere István, Fejős Éva, Karafiáth Orsolya, Ugron Zsolna. A szerzők és a fellépő művészek a rendezvényt követően az Írók Szalonjában dedikálnak majd. A Könyvszalonon debütál a város Győr – könyve, amely rendhagyó módon mutatja be városunkat az olvasók számára.

 

A Könyvszalonra jelenik meg a Gondolat kiadó Vinnivaló című sorozatának újabb füzete is, amelyben Huszti Péter színművész és Makk Károly filmrendező a Nyitott Nemzedék Nyugdíjasok Győri Szabadegyetemén elhangzott két nagysikerű beszélgetésének szerkesztett szövegét olvashatják az érdeklődők.